THUISMETINGEN BLOEDDRUK

In dit Excel document kunt u uw bloeddruk noteren: Thuisbloeddrukmeting formulier.

 

Door meerdere thuismetingen te doen krijgen we een goed beeld van de gemiddelde bloeddruk. De assistente, praktijkondersteuner of huisarts spreekt met u af of u de bloeddruk 3 of 5 dagen moeten meten. U kunt een bloeddrukmeter van ons lenen, of uw eigen bloeddrukmeter gebruiken als u die heeft. Het moet dan wel een bloeddrukmeter zijn die aan de bovenarm meet, want bloeddrukmeters die aan de pols meten zijn minder betrouwbaar.

 

Zorg dat u vanaf een half uur voor de meting rustig aan doet (geen grote inspanning zoals sporten, hard werken, koud douchen), niet rookt en geen koffie drinkt. Ga zitten op een hoge stoel, rechtop en met uw benen naast elkaar.

Blijf minstens 5 minuten rustig zitten, zonder te praten.

Meet dan de bloeddruk.

Meet de bloeddruk na 2 minuten nog een keer.

Noteer de waarden in Excel.

Het gemiddelde wordt voor u berekend.

 

Voor thuismeting is een gemiddelde bloeddruk van lager dan 135/85 goed.

Afhankelijk van uw leeftijd en aandoeningen kan een andere streefwaarde voor de bloeddruk worden gehanteerd.

U spreekt bij het inleveren van de metingen (meestal via MijnGezondheid.net of per mail naar info@tveen.nl) af of de assistente, praktijkondersteuner of huisarts u belt of mailt over de uitslag.

 

Soms is er haast bij. Is de bovendruk 180 of hoger, of de onderdruk 110 of hoger, terwijl u toch rustig zit? Herhaal de meting die dag dan nog een paar keer op een rustig moment om te kijken of de bloeddruk zo hoog blijft. Als dat zo is moet u ons dezelfde dag nog bellen.