Baas over je blaas, gratis online training voor vrouwen met urineverlies

Al honderden vrouwen doen mee aan online training voor urineverlies

Vrouwen die last hebben van urineverlies kunnen sinds afgelopen zomer gratis deelnemen aan een online training, Baas over je blaas. Het programma is onderdeel van wetenschappelijk onderzoek en is opgezet door het Radboudumc. Het enthousiasme voor de training is groot zo blijkt uit honderden aanmeldingen.

Urine incontinentie, komt bij één op de vier vrouwen voor maar zij gaan hier vaak niet mee naar hun huisarts. Zij schamen zich ervoor of denken dat het erbij hoort na hun zwangerschap of omdat zij ouder worden. Hierdoor blijven veel vrouwen onnodig lang doorlopen met deze klacht. Met Baas over je blaas wordt een behandeling aangeboden via internet die vrouwen thuis, in hun eigen tijd kunnen volgen zonder dat zij hiervoor naar een hulpverlener hoeven. De behandeling is gebaseerd op onderzoek uit Zweden waar het bij twee op de drie vrouwen zorgde voor afname of het definitief stoppen van urineverlies.

De online training richt zich specifiek op vrouwen die last hebben van urineverlies nadat zij hoesten, lachen, niezen of tijdens het sporten. Dit wordt stressincontinentie genoemd en dit heeft te maken met zwakte van de bekkenbodemspier. Bij Baas over je blaas wordt die spier getraind met verschillende oefeningen die in acht stappen aan bod komen.  Het programma duurt drie maanden, maar is op eigen tempo te volgen.

Vrouwen kunnen zich gratis aanmelden op https://baasoverjeblaas.nl.

Fotografie: Marc Pluim